27 september 2009
15:00

Pajala IF

Referat: TEAM Kalix - Pajala IF

Så var då första matchen avklarad. Det är alltid svårt att veta på vilken nivå vi ligger när vi inte spelat någon träningsmatch. Men både jag och Jörgen var helnöjda med lagets insats. Vi tar ledningen med ett noll i första och håller det perioden ut. Ulrika visar att hon fortfarande har sitt målsinne i behåll. Kalix har mer bollinnehav och fler skott på mål, men vi är hela tiden farliga framåt och utnyttjar våra kontringstillfällen bra. Vi hade bud på mer än ett mål under perioden. Sedan har vi ju Elin i målet. Hon agerade levande vägg. Det här var faktiskt hennes bästa match sedan seriepremiären borta mot Öjebyn förra säsongen.

I andra perioden får tyvärr en av domarna en blackout och ger Kalix ett kvitteringsmål. Alla andra i hallen såg att bollen satt klockrent i ribban förutom just denna domare. Hade vi kunnat hålla vår ledning ett tag till och kanske fått in en boll till så hade stressen ökat hos kalixspelarna och då hade matchen kunnat sluta hur som helst. Nu kunde de spela mer avslappnat och då är det alltid lättare att pricka målet. Det positiva var att vi trots ett feldömt mål inte började att hänga med huvudena utan vi jobbade hårt hela matchen. Vi var aldrig helt uträknade utan höll hela tiden nerv i matchen. Den tog inte slut förrän Kalix gjorde 7-4 i slutet av tredje perioden.

Vi tycker att hela laget gjorde en kanoninsats. Vi visade att vi har två bra femmor som kan producera framåt och som också bemästrar defensiven på ett bra sätt. Vid vissa tillfällen fick Kalix press på oss i den egna zonen och detta berodde på att vi missade i markeringen på någon av deras forwards vilket ledde till att vi fick jaga boll. Kalixspelarna var mycket skickliga på att hålla bollen inom laget när de väl fick oss att tappa våra spelare.

Med tanke på att vi hade en del förändringar i laget sedan förra säsongen, tycker vi att laget gjorde en mycket bra match. Ottilia och Ellinor hade lite problem med positionerna i första perioden men spelade upp sig allt eftersom matchen gick och får ett klart godkänt betyg. Hanna och Stina spelade stabilt men hade en del problem med de långa uppspelen som vi får ta och nöta mer på.
Första linan med Evelina, Carro och Sanna satte bra press på sina motståndare i anfallszon och skapade en hel del farliga målchanser. Men ni måste skjuta mycket mer tjejer.
Andra linan överraskde med ett bra försvarsspel och snabba kontringar. Jannica skötte sig utärkt på sin nya plats som center, framförallt i det defensiva jobbet. Issa var farlig i våra kontringar som oftast sattes igång av Elin med sina monster utkast. Ulrika är livsfarlig när hon får tag i bollen i boxen framför motståndarmålet. Den här gången blev det två pytsar.
Och så Elin i mål som visade en otrolig spelglädje och fokus denna dag.
Fortsätter vi så tjejer så har vi många roliga matcher framför oss.
En sak som alla måste förbättra är den fysiska statusen. Konditionen tröt i slutet av matchen och många av oss gick på knäna. Vi måste också bli betydligt tuffare i närkampsspelet. I den här matchen var det bara Evelina och Jannica som gick in med 100 % i närkamperna. Vi måste kunna trycka undan folk som står framför vår målvakt och stör henne och motståndarna måste hela tiden känna att vi är i rygg på dem.

Sedan måste vi komma ihåg att vi mötte ett väldigt bra lag. Kalix är stora, starka och spelskickliga och får nog räknas som seriefavoriter. De slog till så fort vi tappade lite fokus och positioner ute på plan. Flera av målen de gjorda var som tagna ur en instruktionsbok. Men då hade de också tillgång till en handfull spelare med rutin från elitserien.